Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Élekből hogy tudom kiszámolni a téglatest térfogatát?

931
A tankönyv feladata:
Határozd meg a téglatest térfogatát, ha élei:
(megadtak három élhosszúságot)
Valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
térfogat, Téglatest, matek, élek, élhosszúság, V
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
szorozd össze a három élhosszúságot
1

Először próbáljuk meg megérteni, hogy mit jelent például az, hogy egy téglatest térfogata 224 cm³; azt jelenti, hogy ha lenne nekünk 224 darab 1 cm-es élhosszúságú kockánk, akkor azokból meg tudnánk építeni a kockát.

Tegyük fel, hogy van egy téglatestünk, ahol az egy csúcsból induló élek hossza 4;7;8 cm, ahol a függőleges él legyen a 4 cm-es.. Ebben az esetben a 8 cm-es él mentén 8 darab 1 cm-es élhosszúságú kockát tudunk rakni. A 7 cm-es él miatt 7 sort tudunk kirakni, soronként 8 kockával, tehát 7*8=56 darab kockát tudunk egymás mellé rakni. Mondjuk azt, hogy ez egy emelet, ekkor 4 cm-es él miatt 4 emeletet tudunk felépíteni, tehát 56*4=224 darab kockát használtunk a téglatest felépítéséhez. Ezt egyszerűen úgy is megkaphattuk volna, hogyha úgy számolunk, hogy 4*7*8, vagyis az egy csúcsból induló élek hosszát szoroztuk volna össze.

Bár ez a szemlélet csak egész élhosszokra működik, elfogadjuk (vagyis most nem bizonyítjuk), hogy a térfogatszámítás ugyanígy működik nem egész, sőt, irracionális élhosszok mellett is.
1