Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oxigétartalmú szerves vegyületek

Főoldal » Középiskola » Kémia
422
Hány gramm 30 tömeg%-os NaOH oldat közömbösít 130 gramm fenolt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

reakció:
`C_6H_5OH + NaOH \rarr C_6H_5ONa + H_2O`

fenol moláris tömege: 94 g/mol
anyagmennyisége: 130/94=1,383 mol

Ennyi mollal ugyanennyi anyagmennyiségű NaOH fog reagálni, tehát 1,383 mol
1,383 mol NaOH tömege: 1,383*40=55,32 gramm, ez van benne a 30 w%-os oldatban, a következő egyenletet lehet erre az oldatra felírni:
`0,3=(55,32)/x`, ebből x-re 184,4 grammot fogsz kapni, ez a keresett 30w%-os oldat tömege.

Kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
0