Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, matekba kéne segítség.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
425
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Dodekaéder: 12 ötszög alkotja azaz 12 oldala van.
12 féle számot dobhatunk : 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12

Nézzük meg ezek mivel osztatók.

a, 4-gyel: 4, 8, 12 lehet ide jó. Azaz 3-szor lesz ez jó 12 esetből.
Ha a 100% ->12
akkor x % -> 3
x = 3*100/12 = 25 %
Válasz: 25% eséllyel dobunk ilyet.

b, 9-cel: ide csak a 9 a jó. Azaz 12 esetből 1-szer dobunk ilyet.
Ha a 100% -> 12
akkor x% -> 1
x= 100*1/12 = 8,33333%
Válasz: 8,33333 %-k eséllyel dobunk ilyet.

c, 15-tel: 0 % , mert 1-12 ig egy szám se osztható 15-tel.

d, 3-mal nem: 1, 2, 4, 5, 7, 8, 10, 11 jó ide. Azaz 8-szor dobhatunk ilyet.
ha a 100%-> 12
akkor x%-> 8
x = 8*100/12 = 66,66666%
Válasz: 66,666%-kal dobunk ilyet.

e, legalább 7: 7,8,9,10,11,12 lesz ide jó. Ez 6 eset.
ha 100%-> 12
akkor x%-> 6
x = 50%
Válasz: 50% eséllyel.

f, legfeljebb 5: 1,2,3,4,5 lesz ide jó. Ez 5 eset.
ha a 100%->12
akkor x% -> 5
x = 5*100/12 = 41,6666%
Válasz. 41,66666% eséllyel dobunk ilyet.

g, 4<x<9 : 5,6,7,8 lesz ide jó. Ez 4 eset.
ha 100% -> 12
akkor x%-> 4
x = 4*100/12 = 33,333%
Válasz: 33,3333% eséllyel dobunk ilyet.


Ha esetleg törtben kéne megadni az eredményeket, akkor leírom:
a, 3/12 = 1/4
b, 1/12
c, 0
d, 8/12 = 2/3
e, 6/12 = 1/2
f, 5/12
g, 4/12 = 1/3
1