Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
544
Segitsetek az á és b feladatban
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Segitség ezenmulik az év végi 2 esem
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az a)-nál az a dolgod, hogy kiszámold a térfogatot. Hasáb esetén a térfogata alapterület*magasság, ezeket megadták, tehát 1 gyertya térfogata 18*20=360 cm³, ebből van 34 darab, így összesen 34*360=12240 cm³ viaszt kell felhasználnia a gyertyákhoz (ha a készítés közben nincs veszteség).

b) Ha minden második csúcsot kötnénk össze, akkor egy szabályos háromszöget kapnánk; ez azért van így, mert az átlók behúzásával 3 egybevágó háromszöget vágunk le a hatszögből, és az így keletkezett háromszög oldalai a levágott háromszögek leghosszabb oldala, amik pedig egyenlőek, tehát szabályos háromszög keletkezik.

Érdemes azt tudni, hogy szabályos háromszögből úgy tudunk szabályos hatszöget szerkeszteni, hogy a szabályos háromszög középpontját összekötjük a csúcsokkal, ezek a szakaszok 3 háromszögre bontják a háromszöget, majd mindegyik háromszöget a külső oldalára tükrözzük. A mellékelt ábrán szépen látszik, hogy mit írtam le (az azonos színű háromszögek tükörképei egymásnak). Emiatt az alaplap területe a fele lesz, vagyis 18 helyett 9, így 1 gyertya térfogata 9*20=180 cm³, 34 gyertya össztérfogata 34*180=6120 cm³
1