Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

296
Segitsetek az á és b feladatban
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Segitség ezenmulik az év végi 2 esem
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az a)-nál az a dolgod, hogy kiszámold a térfogatot. Hasáb esetén a térfogata alapterület*magasság, ezeket megadták, tehát 1 gyertya térfogata 18*20=360 cm³, ebből van 34 darab, így összesen 34*360=12240 cm³ viaszt kell felhasználnia a gyertyákhoz (ha a készítés közben nincs veszteség).

b) Ha minden második csúcsot kötnénk össze, akkor egy szabályos háromszöget kapnánk; ez azért van így, mert az átlók behúzásával 3 egybevágó háromszöget vágunk le a hatszögből, és az így keletkezett háromszög oldalai a levágott háromszögek leghosszabb oldala, amik pedig egyenlőek, tehát szabályos háromszög keletkezik.

Érdemes azt tudni, hogy szabályos háromszögből úgy tudunk szabályos hatszöget szerkeszteni, hogy a szabályos háromszög középpontját összekötjük a csúcsokkal, ezek a szakaszok 3 háromszögre bontják a háromszöget, majd mindegyik háromszöget a külső oldalára tükrözzük. A mellékelt ábrán szépen látszik, hogy mit írtam le (az azonos színű háromszögek tükörképei egymásnak). Emiatt az alaplap területe a fele lesz, vagyis 18 helyett 9, így 1 gyertya térfogata 9*20=180 cm³, 34 gyertya össztérfogata 34*180=6120 cm³
1