Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
602
Egy kétjegyű szám, számjegyeinek összege 10.
Ha az eredeti számból kivonjuk a számjegyek felcserélésével kapott számot 54-et kapunk eredményül. Mi az eredeti szám?
Mindenkinek előre köszönöm a válaszát! <3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ezt találgatással lehet megoldani.
Számjegyeinek összege 10, azaz lehet:
55
64
73
82
91
Írjuk fel a felcserélt alakokat is melléjük:
55, 55
64, 46
73, 37
82, 28
91, 19
És a különbség 54 kell, hogy legyen. Lássuk melyik lesz jó:
55-55= 0 ; azaz nem jó
64-46= 18 ; azaz nem jó
73-37= 36 ; azaz nem jó
82-28 = 54 ; tehát ez jó!!!
Nem kell tovább számolnunk.

Válasz: Az eredeti szám a 82.

(Kérdezz, ha valami nem érthető!)
0