Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
547
Add meg Z5 fölött azt a legkisebb fokú polinomot, amelynek Z5 minden eleme gyöke!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, Matematika, lineáris
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Minden test fölött értelmezett polinomnak legfeljebb annyi gyöke van, ahányadfokú. Ha pontosan annyi gyöke van, akkor algebrailag zárt testről beszélünk, ilyen a komplex számtest (ezt mondja ki az algebra alaptétele). Mi a helyzet akkor a privát üzenetedben is említett, `mathbb{Z}_4` fölötti `2x^2+2x` polinommal? Ennek másodfokú létére négy gyöke van. Ez mégsem cáfolja az állításomat, ugyanis `mathbb{Z}_4` nem test, csak gyűrű (például mert a 2-nek nincs multiplikatív inverze, van viszont nullosztó, mert `2*2=0`). Ha bizonyítás is érdekel, itt van egy: https://kconrad.math.uconn.edu/blurbs/ringtheory/countroots.pdf



Tehát `mathbb{Z}_5` fölött is érvényes, hogy öt gyökhöz legalább ötödfokú poliom kell. Például:

`f(x)=(x-0)(x-1)(x-2)(x-3)(x-4)=x^5 + 4x`

Természetesen ennek tetszőleges konstansszorosa is jó, pl. a kétszerese `2x^5+3x`.



Megjegyzés: `mathbb{Z}_5`-ben `4=-1`, tehát `x^5+4x=x^5-x`. Általánosan is igaz, hogy a `x^p-x` polinom gyökei éppen a `mathbb{Z}_p` test elemeit adják (`p` prím). Ez azért van így, mert minden nemnulla `alpha in mathbb{Z}_p` elemre `alpha^(p-1)=1`, vagyis az `x^{p-1}-1` polinom gyökei `mathbb{Z}_p` nemnulla elemei. Ahhoz, hogy a nullát is hozzávegyük, még `x`-szel kell szoroznunk, így jön ki `x^p-x`.
1