Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pls segítsetek mára kéne

Főoldal » Általános iskola » Matematika
778
Számísd ki a gúla felszínét ha az alaplapja négyzet az oldal lapok pedig egybevágó háromszögek
a)a=15cm, mo=25cm
b)m=26cm mo 30cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
a,
Feltételezem most az 'a' nem alkotó, hanem a négyzet oldala.
15^2+m^2=25^2
225+m^2=625 /-225
m^2=400 /gyökvonás
m=20

A négyzet 15*15 cm-es, azaz 225 cm^2 a területe annak.
Felszíne: Ta+Tp = 225+Tp

A palást területe 4 db háromszögből áll. 1 db háromszög területe: (mo*a)/2=(25*15)/2=187,5
187,5*4=750

Ta+Tp=225+750=975 cm^2

b,
Felírható a Pitagorasz-tétel, a négyzet oldallapjainak nagysága érdekében:
m^2+x^2=mo^2
26^2+x^2=30^2
676+x^2=900 /-676
x^2=224 /gyökvonás
x=~ˇ14,97

Számoljunk nagyobb kerekítéssel 15 cm-el. Ez az alaplap fele! Szóval a négyzet 30*30 cm-es. Így az alaplap területe 900 cm^2

Felszíne: Ta+Tp
900+450=1350 cm^2

A palást 4 db háromszögből áll. (mo*a)/2=(30*30)/2=450
Módosítva: 9 éve
-1

Ha félbevágjuk a gúlát az alaplapra merőlegesen az 5. csúcson keresztül, akkor a vágás helyén egy egyenlő szárú háromszög keletkezik, ahol a szárak hossza mo=25 cm, alapja a=15 cm hosszú. Ebben a háromszögben a tanult módon ki tudjuk számolni az alaphoz tartozó magasságot, ami M= 568,75  cm.

Így már minden adott, hogy kiszámoljuk a felszínt és a térfogatot:
V=alapterület*testmagasság/3=15²* 568,75 /3=75* 568,75 = 3199218,75  cm³, igény szerint lehet kerekíteni.

A felszínhez csak a határoló lapok területét kell összeadni;
-az alaplap területe 15*15=225 cm²
-a háromszög területe 15*25/2=187,5 cm², ebből 4 darab van, tehát összterületük 750 cm².

Így a test felszíne 225+750=925 cm²

A másodiknál ugyanezt a síkmetszetet vesszük, csak most az alaphoz tartozó magasságot és a szárakat kapjuk meg, így megint csak Pitagorasz tételéből kapjuk, hogy az alap felének hossza  224  cm, ennek kétszerese 2* 244 = 896  cm, tehát a négyzetalap területe  896 ²=896 cm², így térfogata 896*26/3=23296/3 cm³.

Felszín:
-négyzet: 896 cm²
-háromszög:  896 *30/2=15* 896  cm², ebből 4 van, tehát 60* 896  cm² az összterületük.

Tehát a felszín 896+60* 896  cm²=896+ 3225600  cm², igény szerint lehet kerekíteni.
-1