Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
666
Igaz hamis állítások.van valakinek valami módszere hogyan lehet kitalálni könnyedén? Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Próbálj meg ellenpéldát találni! Ha már egy van van, annak megfelelően igaz vagy hamis. Ha nincs ellenpélda akkor azt egy szabállyal bizonyitsd be!
0

Attól függ, hogy milyen minőségű az állítás;

-Ha "minden" típusú, akkor vagy bizonyítod, hogy igaz, vagy keresel 1 ellenpéldát, ami cáfolja, például a "Minden prímszám páratlan" állításra az az ellenpélda, hogy 2.
-Ha "nincs" típusú, akkor ugyanaz a történet; vagy belátod, hogy nincs, vagy mutatsz egyet.
-Ha "van olyan" vagy "létezik" típusú, akkor elég 1-et mutatni, hogy igazold, ha pedig nincs, akkor azt kell bizonyítani, hogy nincs, például "Létezik olyan négyzetszám, ami 7-re végződik", ennek például az a bizonyítása, hogy tudod, hogy szorzásnál a szorzat utolsó számjegye a tényezők utolsó számjegyének szorzatának utolsó számjegye, ezért ezeket vizsgálod:
0*0=0, nem 7
1*1=1, nem 7
2*2=4, nem 7
3*3=9, nem 7
4*4=16, ez 6-ra végződik, nem 7
.
.
.
9*9=81, ez 1-re végződik, nem 7.

Tehát nincs olyan négyzetszám, ami 7-re végződik, ezért az állítás hamis.
0