Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör egyenlete!

Főoldal » Középiskola » Matematika
671
Lehet-e kör egyenlete! Ha igen határozd meg a kör K középpontjában és sugarát!
a)xnégyzeten+ynégyzeten-14x+23=0
b)xnégyzeten+ynégyzeten-20x-22y+245=0
c)xnégyzeten+ynégyzeten+4x+7y-11xy-12=0=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Egy hasonló feladat megoldását ajánlom:
https://www.geogebra.org/m/JXvCQvmx#material/kuW97eQR
Ez alapján nem tudod önállóan megoldani?
0

Az első az kör, a másik kettő nem kör.
(A fenti linken ezek magyarázata is látható)
Módosítva: 9 éve
0

A kör egyenletének általános alakja:

(x-a)²+(y-b)²=r², ahol (a;b) a kör középpontja, r a sugara.

Az első egyenlet ilyen alakra hozható, a teljes négyzetes alak segítségével:

(x-7)²-49+y²+23=0, ebből
(x-7)²+y²=26, tehát a fentiek értelmében ez a (7;0) középpontú,  26  sugarú kör egyenlete.

A második is átalakítható így:

(x-10)²-100+(y-11)²-121+245=0, vagyis
(x-10)²+(y-11)²=-24, ez a fentiek szerint a (10;11) középpontú kör egyenlete, azonban nincs olyan szám, amit ha négyzetre emelünk, akkor -24-et kapunk, tehát ennek a körnek nincs sugara, tehát ez egy nem létező kör, így ez nem lesz egy körnek az egyenlete.

A harmadikhoz bontsuk ki az eredeti alakot:

x²-2ax+a²+y²-2by+y²=r². Látható, hogy nincs benne x*y-os tag, vagyis a c) nem lehet egy körnek az egyenlete.
0