Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9. Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
967
20 fokos központi szöghöz egy 5cm sugarú körben mekkora terület tartozik?


40 fokos központi szög kör sugara 5cm, milyen hosszú az ív hossza

Légyszi valami nagyon szájbarágosan írja le valaki mert elméletileg ma vettük (egyet sem csináltunk csak kaptunk haziba és holnap írunk belőle) köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kör 360°-os. Ha a kört felosztjuk 360 egyenlő részre, akkor 1°-os körcikkeket kapunk, Ezek területe és köríve ugyanakkora, mivel egybevágóak. Ha ezekből 20-at egymás mellé rakunk, akkor egy 20°-os körcikket kapunk, melynek logikusan mind a területe, mind a köríve 20-szorosa lesz az 1°-os körcikkének.

Az 5 cm sugarú kör területe 5²*π=25π cm². Ezt osztottuk fel 360 egyenlő részre, így az 1°-os körcikk területe 25π/360=5π/72 cm². Ebből rakunk 20-at egymás mellé, így a keletkező körcikk területe 20*5π/72=25π/18 cm², ezt igény szerint lehet kerekíteni.

Próbáld meg ezen analógia alapján megoldani a másikat.
1