Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Reakció egyenletek

Főoldal » Általános iskola » Kémia
934
Valaki tud segíteni? Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Kénsav és NaOH reakciója: H2SO4 + 2 NaOH = Na2SO4 + 2 H2O,
kénsav és cukor reakciója (elszenesítés): C6H12 O6 = 6 C(szén) + 6 H2O(vízgőz),
ammónia előállítása: N2 + 3 H2 = 2 NH3,
ammónium-nitrát előállítása: HNO3 (salétromsav) + NH3 (ammónia) = NH4NO3 , a termék fehér ionrácsos anyag,
foszfor égése: 4 P + 5 O2 = 2 P2O5 (2 mol foszfor-pentoxid jön létre, vízzel ez foszforsavat ad),
a must erjedése: C6H12O6 =2 C2H5OH(etil-alkohol) + 2 CO2(szén-dioxid gáz) ! :)

Remélem így már értetted! Az utolsónál a cukor (glükóz) alakult át élesztőgombák hatására! A legelső reakció (kénsav és nátrium-hidroxid reakciója) sav-bázis reakció és semlegesítés! :)
Módosítva: 5 éve
0