Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Nagyon nagy segítség lenne!!

35
Móricz Zsigmond: A kapupénz
Értelmezze a novellát! A mű utolsó mondatai a közvélemény ítéletét mondják ki, míg az utolsó jelenet a jog, az
igazságszolgáltatás ítéletét sejteti előre. Fejtse ki, hogy a narrátor nézőpontja hogyan, mennyiben befolyásolja a
műből kiolvasható értékítéleteket! A szövegnek mely részleteiből és jellemzőiből következtethetünk az elbeszélő
álláspontjára?
Megoldása minimum 1,5 oldal terjedelmű legyen (Times New Roman, 12-es betűméret, 1-es sorköz)
Jegy javításhoz kéne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
A novella Péteri 8 éjszakai hazaérkezéséről szól. Mindig vagy elmarad a kapupénz megadása, vagy jobb esetben részletet fizet belőle. Nem azért nem fizet mert nincs neki pénze, hanem mert elitta vagy eljátszotta. Saját hibájából nem tud fizetni és ez nem egyszer történik meg. A kapupénz a házmester jövedelme, neki pedig az is gond, hogy a gyerekének enni adjon. Nem tud már dolgozni, megviselte a háború és a hadifogság. Tüdőbeteg, vért köhög. Egyetlen bevétele a kapupénz. Péteri erős fiatal ember. Tudna dolgozni és eljátszani sem kellene a pénzét. Mégis haraggal gondol a házmesterre, pedig neki erre nincs oka. A kapupénz amit tőle kérnek a házmester jogos jövedelme. Ráadásul ha időben haza érne fizetnie sem kellene. Az agresszió igazi oka, hogy a házmester felesége elutasította hogy férfiúi szolgálataival fizessen. Erkölcstelennek tartom hogy megkörnyékezi a házmester feleségét. Nem hogy nem fizet a házasságukat is megszentségtelenítené. Belerúg az asszonyba mert az az elutasítással a férfiúi hiúságát megsértette. Milyen férfi az aki asszonyt ver?
A narrátor mindentudó az elbeszélésben. Ismeri azokat az eseményeket, amit sem a járókelők sem a szemtanúk nem láttak. Tudja mi történik a házmester lakásában és mi jár a hintáslegény fejében. Mivel mindent tud és lát még a gondolatokat is jogosnak érzi hogy megkérdőjelezze a jogszolgáltatás és a közvélemény álláspontját a gyilkosságról. A közvélemény a házmestert ítéli el, mert aránytalan a tette a kiváltó okhoz képest. Életet vesz el a sérelméért. A hivatalos jog, a törvény valószínűleg a hintáslegénynek ad igazat.Ő az áldozat. Az elbeszélés érzelmileg mégis a házmesterrel és a feleségével azonosul. A házmester gyilkolt, ami bűn, de nem volt szándékos, előre eltervezett a tette.. Lement a pincébe a lakásban hányódó vascsöveket levinni.Nem támadó szándékkal fogta meg a csöveket. De pont akkor jött a hintás legény... Rossz időben rossz helyen...Még jó vége is lehetne a történetnek, hiszen a hintás legény hajlik a bocsánatkérésre. De meglátja az asszonyt aki elutasította és ez újra felbőszíti és ő támad a házmesterre. A házmester már lenyugodott ő nem támadna. A sebesülést nagyon részletesen írja le a mű, hogy részvétet ébresszen a házmester iránt.A könnyű győzelmet, a fiatal erős fiú győzelmét a beteg házmester felett a narrátor ironikusan kommentálja. A hintáslegény nevetése, provokatív cigarettára gyújtása végképp felbőszíti a házmestert, aki meghúzza a ravaszt. Gyilkosság történt, de az áldozat nem ártatlan. Nem fekete-fehér történet.Nincs egyértelmű jó és gonosz. Ez sokszor az életben is így van. A gyilkosság elítélendő, de a hozzá vezető út emberileg érthető.
0