Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A feladat Hunyadi Mátyás uralkodásával kapcsolatos. (hosszú esszé)

1658
Mutassa be a források és ismeretei segítségével Hunyadi Mátyásnak a királyi hatalom megerősítése érdekében tett intézkedéseit! Válaszában a kormányzás megváltozott módjára, valamint a pénzügyek és a hadsereg jellemzőire összpontosítson! A külpolitikáról nem kell írnia.

„A király a maga urává válván, kezdte magát függetleníteni a főurak útmutatásaitól, amelyekre korábban rászorult; a másoké helyett a saját fejét és akaratát követte; ha azok néha erőszakosabban győzködték, beléjük fojtotta a szót; meg akarta mutatni, hogy mindent egymaga csinál. Azok meg úgy vélekedtek, hogy tekintélyük emiatt jócskán megcsappan.” (Antonio Bonfini)

„A katonaság nálunk három rendre oszlik. Ezek közül az első rendet a nehéz lovasok képezik; ezek minden negyed évre 15 aranyat kívánnak, minden ló után, és másképp nem jönnek ide. A másik rend a könnyű lovasság, kiket huszároknak nevezünk; ezek negyed évenként 10 forintot akarnak minden ló után, és másképp nem jönnek ide. A harmadik rendet a gyalogság képezi, és pedig különféle osztályokban megkülönböztetve. Ezek közül ugyanis némelyek könnyű gyalogosok, mások nehéz fegyverzetűek és ismét mások pajzsosok. […]. Vannak ezen kívül puskások, kik tudnak a fegyverekkel és pisztolyokkal bánni […].” (Mátyás levele apósának, Ferdinánd nápolyi királynak)



Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
Írd le plussznak azt is hogy Mátyás király könyvnyomtatás idejében volt hogy képes kronikákat nyomtattak a reneszánsz udvarát az benne van a könyvben és az apját vagyis a nevét Hunyadi János, Hunyadi Mátyás 1458-ban lépett magyar trónra.Egy monda szerint a 15-eves fiú a befagyott Duna jegen választották királlyá!De valójában az esemény a budai várban történt!De csatolok képet!Nagyon szuper
-1