Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
1295
10,0 gramm kalcium-karbonátot oldunk sztöchiometrikus mennyiségű salétromsav-oldatban. A salétromsavoldat sűrűsége 1,16 g/cm3 tömegkoncentrációja 315 g/dm3. A reakcióban keletkező gáz távozása után az oldatból elpárologtattunk 20,0 gramm vizet, majd megmértük a kiváló kristályvízmentes só tömegét. Adott hőmérsékleten 100 gramm víz 62,1 gramm
vízmentes kalcium-nitrátot old.
a) Írja fel a reakció egyenletét!
b) Mekkora térfogatú salétromsavoldatban oldottuk a mészkövet?
c) Mekkora tömegű só vált ki a víz elpárologtatása után?
a.
CaCO3 + 2 HNO3 = Ca(NO3)2 + H2O + CO2
b.
n = 10 g / 100 g/mol = 0,10 mol CaCO3 - > n= 0,20 mol HNO3
m = 0,200 mol * 63 g/mol = 12,6 g HNO3
V = 12,6 g : 315 g/dm3 = 0,040 dm3 salétromsav oldat, ami 40 cm3
m= 40 cm3 * 1,16 g/cm3 = 46,4g
c.
Erre szeretnék egy keverési egyenletet kérni, a megoldókulcsban ez szerepelt:
( m(Ca(NO3)2) = 0,100 mol · 164 g/mol = 16,4 g
A salétromsav-oldatban volt: 40,0 cm3 * 1,16 g/cm3 – 12,6 g = 33,8 g víz
A reakcióban keletkezett 0,100 mol, vagyis 1,80 gramm víz.
A víz tömege összesen 1,80 + 33,8 = 35,6 g 1 pont
(Ha az oldat tömegével számol helyesen, természetesen akkor is jár a 2 pont.)
A víz elpárologtatása után 15,6 g víz marad, ami az oldhatóság miatt
15,6 * (62,1/100) = 9,69 g sót képes oldani.
Kiválik: 16,4 – 9,69 = 6,71 gramm só. )

Én így próbáltam :

46,40 * 12,60/46,40 + 10*1 = 20*0 + 4,4*0 + (32-x)*62,1/162,1+x*1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

Egyszerűbben is kijön a kivált só tömege, nem szükséges hozzá keverési egyenlet! :)
Mégpedig így: Legyen x gramm a kivált Ca(NO3)2 tömege, ezt az oldat és a só tömegéből is le kell vonnunk.
Az oldat tömege a reakció és víz elpárolgása után: m(oldat)= (1,16×V+10-4,4-20) gramm, ahol V a hozzáadott salétromsav térfogata, így kapjuk, hogy m(oldat)=32 gramm. Ebből x gramm só távozik, maradt (32-x) g oldat. Ugyanakkor a 10 gramm CaCO3-ból képződött 16,4 gramm Ca(NO3)2, ennyi volt eredetileg az oldatban, de kivált belőle x gramm só, maradt az oldatban: (16,4-x) gramm. A telített oldat tömege 162,1 g, benne van oldva 62,1 g kalcium-nitrát. Így a felírható egyenletünk:
(32-x)/162,1=(16,4-x)/62,1, ezt rendezve és x-re megoldva ki is jön az x= 6,712 g kivált só tömege! :)

Ugye így is érthető volt a c; pont? :)
1

Felhívnám a figyelmet arra, mi van akkor amikor a kivált kristályvíz-tartalmú só tömegét kell kiszámolni. Ekkor az oldat tömegéből ki kell vonni a teljes (mondjuk x grammnyi) kr. vizes sót, de az oldott anyag az a vízmentes só tömege, ezért abból nem x grammot vonunk ki, hanem 0,....×x grammot, pl. Na2CO3 × 10 H2O-nál ha x gramm kristályvizes Na2CO3 vált ki, akkor az oldott anyag tömegéből már nem x-et vonunk ki (mint az oldat tömegéből), hanem (x/286)×106= (0,3706x) grammot! :)

A felírandó egyenlet egyébként ugyanaz lesz, mint a kalcium-nitrátnál felírt. Csak a fentivel módosult! :)
1