Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kúp felszíne

Főoldal » Általános iskola » Matematika
865
Egy 4 cm alkotójú kúp kiterített palástja negyed kör. Mekkora a kúp alapkörének a sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A negyedkörnél 90 fok a középponti szög és a negyedkör körcikkének az ívhossza pontosan az alapkör kerületével lesz egyenlő. :) Ezért i = (a×pi×90 fok)/180 fok = 2×pi = 6,283 cm -es az ívhossz. Ez pontosan 2×r×pi-vel egyenlő, tehát felírható hogy : 2×pi×1,000=2×pi×r, amiből r=1,000 cm. Tehát az alapkör sugara 1,000 cm-nyi! :)

Az i-re felírt képletben (ívhossz képletben) az "a" az alkotó hosszát jelöli, jelenti! :)
0