Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi feladat

Főoldal » Általános iskola » Kémia
526
Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségünk egy házi feladattal kapcsolatban amivel elakadtunk... így szól:

1. Hány gramm hidrogén keletkezik, miközben 20 gramm magnéziumot sósavban oldunk, ha a magnézium 5% szennyezést tartalmaz?

2. Hány kg 85%-os tisztaságú mészkőből kiindulva lehet előállítani 200 kg oltott meszet?

(A reakcióegyenletek már megvannak.)
Mg + 2 HCl ---> MgCl2 + H2

CaCO3 ---> CaO + CO2
CaO + H2O ---> Ca(OH)2

Köszönjük szépen előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, házi
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1. feladat megoldása: 0,95×20=19 gramm a tiszta Mg (ezzel kell számolni!), így ha 24,3 g (1 mol) Mg-ból 2 g hidrogén (1 mol) képződik, akkor 19 g-ból (19/24,3)×2 g= 1,564 g H2-gáz fog képződni! :)

2. feladat megoldása: (0,85x) g a tiszta mészkő tömege, ebből aránypárral: (0,85x×56)/100 gramm CaO képezhető, ami (0,476x) gramm. Emebből pedig víz hozzáadására (0,476x/56)×74= (0,629x) gramm oltott mész képezhető. Tudjuk, hogy ennek a tömege 2×(10 a hatodikon) gramm, ezért 0,629x=2×(10 a hatodikon), ebből az egyenletből x-re 3179,65 kg-nyi mészkő adódik megoldásként! :)

Remélem érthetőek voltak a magyarázataim! :)
0