Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szénhidrogén képletmeghatározás

Főoldal » Középiskola » Kémia
971
Egy szénhidrogén 85,71 tömegszázalék szenet tartalmaz.
a. Határozd meg a vegyület képletét! Milyen csoportba tartozhat a vegyület?
b. Mi lehet az összegképlete, ha hidrogén-klorid addíciójával keletkező termék moláris tömege az eredeti szénhidrogén tömegének 152,1 százaléka.
c. Mi lehet a pontos képlete és neve, ha a hidrogén-klorid addíciójával keletkező termék nem királis?
d. Volt-e az eredeti szénhidrogénnek cisz-transz izomere?
írd le a halogénezett termék híg NaOH-dal történő kezelésének rendezett egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

100 g szénhidrogénben van 85,71 g szén és (100-85,71) g hidrogén. Móljainak száma: C: 7,1366 mol=(85,71/12,01) illetve H: 14,1766 mol=(14,29/1,008) . Az arányuk kb. 1/2, ezért az általános képlete a szénhidrogénnek: (CH2)n lesz. Tehát vagy cikloalkán a képlet szerint, vagy alkén. De utóbbi a valószínű, mert addícióra hajlamos (kiderül a későbbieknél). A HCl-addícióval kapott képlet lesz CnH2n+1Cl, tudjuk hogy milyen a móltömegek aránya, ezért felírhatjuk, hogy: 100/(14n)=152,1/(14n+36,5), ebből az egyenletből n=5 , tehát a pentén és izomerjeiről van szó.
Csak a pent-2-én képes kiralitáscentrum nélküli vegyületet létrehozni HCl-dal, a vegyület a 3-klór-pentán lesz.
A pent-2-énnek van cisz-transz izomerje! :) (Amikor a két C-atomon az 1-1 H-atom mindkettő felfelé áll, az a cisz-izomer, mikor az egyik C-atomnál fel, másiknál lenn van, akkor az a transz-izomer lesz!)
NaOH-dal (híg oldattal) szubsztitúciós, kicserélődési reakcióban NaCl és 3-hidroxi-pentán (vagy másnéven: pentán-3-ol) fog képződni! :)

Ugye így már sokkal érthetőbb lett a feladat? :)
1