Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérnék kémiához! Köszönöm!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1448
1. - Mi a különbség az étolaj, a kőolaj és a dízelolaj között? Milyen vegyülettípusokba sorolhatók ezek az anyagok?
2. - Miért van meghatározott olvadáspontja a palmitinsavnak vagy az olajsavnak, de nincs a zsíroknak? Tudnál olyan zsírt mondani, amelyhez meghatározott olvadáspont rendelhető?
3.-Hasonlítsd össze az alábbi folyamatokat! Írd le a reakcióegyenleteket!
Nátrium-hidroxid + sósav - nátrium -korid + víz
Metilalkohol + hangyasav - metil-formiát + víz
Melyik reakció milyen típusú folyamat?
Miben különbözik a két folyamat?
Mind a két folyamatban víz keletkezik. Honnan lép ki a víz az első, honnan a második folyamatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Ármós Csaba
1; Az étolaj finomított olaj, a kőolaj a föld mélyéről van, a dízelolaj pedig gázolaj, a kőolaj egyik frakciója. Telítetlen, nagy C-láncú zsírsavak szerintem.
2; A palmitin- és olajsav egy vegyület, a zsír telített zsírsavak keverékéből áll. A keverékeknek nincs meghatározott op.-juk.
Nincs szerintem egy zsír sem, meghatározott op.-tal.
3; NaOH + HCl = NaCl + H2O (közömbösítés, sav-bázis reakció)
CH3OH + HCOOH = H-COO-CH3 + H2O (észterképzés, vízkilépéses reakció)
Abban különböznek, hogy az első sav-bázis, második nem sav-bázis, egyensúlyra vezető reakció.
Az elsőnél : H+ + OH- = H2O a reakció lerövidítve (ez a lényege), a másodiknál az -OH rész a savból lép ki (hangyasav), a -H rész pedig az alkoholból (metanol) !
Remélem ezzel tudtam segíteni!
0