Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek kérlek segítsetek! PLS

Főoldal » Középiskola » Matematika
658
1, I. 3x-2y=8
II. 2x+y=10
2, I. 2x+5y=25
II. 4x+3y=15
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. x=4 és y=2
2. x=0 és y=5
2

Szia!

Az első feladatodat behelyettesítő móódszerrel mutatom meg:
I. 3x-2y=8
II. 2x+y=10, fejezük ki az y-t: y=10-2x, és helyettesítsükbe az I-be:
3x-2(10-2x)=8 /zárójelbontás
3x-20+4x=8 /összevonás
7x-20=8 /+20
7x=28 /:7
x=4, amikor ez megvan visszatérünk a kifejezéshez: y=10-2x=10-2*4=10-8=2
Ellenőrzés: 3*4-2*2=12-4=8 és 2*4+2=8+2=10

A második feladatodat egyenlő együttatók módszerével mutatom meg:
I. 2x+5y=25
II. 4x+3y=15, láthatod hogy a II-ben kétszer annyi x van mintaz elsőben ezért az I-t szorozzuk 2-vel:
I. 4x+10y=50
II, 4x+3y=15, most pedig kivonjuk egymásból a két egyenletet
4x+10y-(4x+3y)=50-15 /zárójelbontás
4x+10y-4x-3y=35 /összevonás
7y=35 /:7
y=5, amikor ez megvan behelyettesítjük y helyére a 5-t valamelyik egyenletbe:
I. 2x+5*5=25
2x+25=25 /-25
2x=0 /:2
x=0
Ellenőrzés: 2*0+5*5=25 és 4*0+3*5=15

1