Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mateklecke CUKROS(SOS) (gúla)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
609
Sziasztok.
Mateklecke segítségre lenne szükségünk.
A feladat : Számítsd ki a gúla felszínét,ha az alaplapja négyzet,az oldallapok pedig egybevágó háromszögek.
a: m=26 cm,mo=30cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
felszín, gúla, atérgeometriája
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Felírható a Pitagorasz-tétel, a négyzet oldallapjainak nagysága érdekében:
m^2+x^2=mo^2
26^2+x^2=30^2
676+x^2=900 /-676
x^2=224 /gyökvonás
x=~ˇ14,97

Számoljunk nagyobb kerekítéssel 15 cm-el. Ez az alaplap fele! Szóval a négyzet 30*30 cm-es. Így az alaplap területe 900 cm^2

Felszíne: Ta+(k*h)/2
Ahol a 'Ta' az alaplap területe, a 'k' a kerülete az alaplapnak, a 'h' a háromszögek oldalmagassága (jelenleg mo)

A négyzet kerülete 4a=4*30=120 cm
900+(120*30)/2=2700 cm^2 a felszíne a gúlának

0