Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör és egyenes kölcsönös helyzete: két kör közös pontja

Főoldal » Középiskola » Matematika
436
Nos szóval a 3716-os feladathoz kellene nekem segítség!
Aki tudd segíteni annak nagyon megköszöném
Nagyon fontos!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#matematika , #kör , #egyenes , #közöspont
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Minden esetben egyenletrendszert kell képezni a kör és az egyenes egyenletéből
a, x2+y2-4y-4=0 és y=1, az y helyére egyet helyettesítve:
x2+12-4*1-4=0
x2+1-4-4=0
x2-7=0 /+7
x2=7, mivel az egyenletnek két megoldása van ( 7  és - 7 ) ezért az egyenes metszi a kört.

b, x2+y2-2x+2y-8=0 és x=2y-5, x helyére a kör egyenletébe helyettesítsük be az egyenes egyenletében látható kifejezést:
(2y-5)2+y2-2*(2y-5)+2y-8=0 /zárójelbontás
4y2-20y+25+y2-4y+10+2y-8=0 /összevonás
5y2-22y+27=0, a=5, b=-22, c=27 (a helyzet meghatározásához csak a diszkriminánsra van szükség)
D=b2-4*a*c=(-22)2-4*5*27=484-540=-56, mivel az eredmény negatív a körnek és az egyenesnek nincs közös pontja.

c,(x+2)2+(y+2)2=4 és x+2y+1=0
Először a másodikból fejezzúk ki az x-et: x=-2y-1, majd helyettesítsük be az elsőbe az x helyére:
(-2y-1+2)2+(y+2)2=4
(-2y+1)2+(y+2)2=4
(1-2y)2+(y+2)2=4 /zárójelbontás
1-4y+4y2+y2+4y+4=4 /összevonás
5y2+5=4 /-5
5y2=-1 /:5
y2=-0,2 /most gyököt kéne vonni , viszont a -0,2-ből nem lehet, tehát itt sem találkozik a kör és az egyenes.

d, (x-2)2+(y-1)2=2 és x+y=1
Először a másodikból fejezzük ki az x-et: x=1-y, majd helyettesítsük be az elsőbe az x helyére:
(1-y-2)2+(y-1)2=2
(-1-y)2+(y-1)2=2 /zárojelbontás
1+2y+y2+y2-2y+1=2 /összevonás
2y2+2=2 /-2
2y2=0 /:2
y2=0
y=0 és x=1-0=1. Tehát az egyenes a kört az (1;0) pontban érinti.
1