Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Help 6.os matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
449
Ide írom a feladatot mert nem enged képet csatolni :
Oldd meg az egyenlőtlenséget! Megoldást szám egyenesen is ábrázold!
2•(x-5) +1≥-5

2. feladat :

Három testvér mindegyikénél van valamennyi pénz. Pán ná nál 200FT hiján háromszor annyi, mint Péter nélkül, Petráé pedig Péter pénzének kétszerese. Mennyi pénzük van külön külön, ha együtt 4600ft -juk van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat: 2×(x-5) nagyobb,vagy egyenlő, mint -6, innen (x-5) nagyobb, vagy egyenlő mint -3, vagyis az x: x nagyobb, vagy egyenlő, mint kettő, tehát az egyenlőtlenséget a 2, vagy annál nagyobb számok elégítik ki! :)
Próba: 2×(3-5)+1 nagyobb, egyenlő mint -6, 2×(-2)+1 nagyobb, egyenlő mint -6, vagyis (-4+1)=-3, ez nagyobb vagy egyenlő, mint -6, és ez teljesül! :)

2. feladat: Péternek x, Petrának 2×x, Pannának pedig 3×(x-200) Ft-ja volt. Ebből az összegük egyenlettel felírva: x+2x+3×(x-200)=4600, melyből 6x-600=4600, vagyis 6x=5200, így x-re x=866,67, kb, 867 Ft jön ki. Így a Petra pénze kétszerennyi volt, vagyis 1733 Ft, Panna pénze pedig: (3x-600)=(3×867-600)=2000 Ft-ra jön ki körülbelül! :) Ezek lesznek tehát a megoldások! :)
0