Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
474
240g 85%-os kénsavat mennyi 55%-os sóoldattal kell keverni, hogy 73%-os kénsavat kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az ilyen feladatokat általában táblázattal érdemes megcsinálni, de megmutatom anélkül:
I. kénsavoldat tömege: 240g, tömegszázalék: 85%, ebben a kénsavtartalom: 240*0,85=204g
II. kénsavoldat tömege: xg, tömegszázalék: 55%, ebben a kénsavtartalom: x*0,55=0,55x
I+II kénsavoldat tömege: 240+x, tömegszázalék: 73%, ebben a kénsavtartalom: (240+x)*0,73
Mivel a kénsavtartalom a keveréskor nem változik, ezért:
204+0,55x=(240+x)*0,73 /zárójelbontás
204+0,55x=240*0,73+0,73x
204+0,55x=175,2+0,73x /-0,55x
204=175,2+0,18x /-175,2
28,8=0,18x =:0,18
160=x, vagyis 160g 55%-os oldattal kell keverni. (A sóoldat csak elírás lehet a feladatodban)
0