Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vajsav

Főoldal » Középiskola » Kémia
442
A vajsav észterezése 130 g/mol moláris tömegű észtert eredményezett. Melyik alkoholt használták, és miért?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A vajsav képlete

`C_4H_8O_2`

Moláris tömege

`M = 88` `g/(mol)`

A keletkező észter:

`C_3H_7-COOH + C_nH_(2n+1)OH -> C_3H_7-COO-C_nH_(2n+1) + H_2O`

Az észter moláris tömege:

`M = 130` `g/(mol)`

Ebbe az észter a `C_3H_7-COO`-nak megfelelő tömeget alkotja.

A maradék tömeg (43g) a `C_nH_(2n+1)` tömege, mely felírható:

`M = 12n + 2n + 1 = 14n + 1` formában

`14n + 1 = 43`
`14n = 42`
`n = 3`

Tehát az alkohol képlete:

`C_3H_7-OH` (propanol)

Könnyebben is megadható a feladat, hogyha felismerjük, hogy a reakcióban a termék tömege a vajsav és az alkohol tömegének összege, illetve a víz tömegének különbsége

Tehát
`130 = 88+M-18`
`M = 60` (mely a propanol tömege)

De a fenti gondolatmenet bármely feladatra átültethető, illetve számítással bizonyítja is a feladatot
Módosítva: 5 éve
0