Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Észter

Főoldal » Középiskola » Kémia
405
Mennyi propionsavat és mennyi etanolt kell felhasználni ahhoz, hogy 500 g propánsavetilésztert kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 mol propionsav tömege 74 g, 1 mol etanol tömege pedig 46 gramm. A képződő észter tömege pedig 102 g lesz (1 mol-nyi).

Ezért 500 gramm észter képződéséhez kell: (500/102)×74= 362,75 g propionsav,illetve (500/102)×46=225,49 g etanol ! :)

Az adatok kiszámolásához, pontosabb megadásához kellene az egyensúlyi állandó (K) értéke is! :)

Remélem, azért így is érthető volt!
Az egyenlet: CH3-CH2-COOH + CH3-CH2-OH = CH3-CH2-(COO)-CH2-CH3 + H2O! :)
0