Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika hasonlóság

Főoldal » Középiskola » Matematika
1152
Egy festőlétra két szárát teljesen szétnyitjuk úgy, hogy a létra szárait összekötő 96 cm hosszú lánc a talajtól 1 m magasan vízszintes állapotban van. Ekkor az alátámasztási pontok a talajon 1,5 méterre vannak egymástól. Ebben a helyzetben milyen távol van a talajtól a létra legmagasabb pontja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, Transzformáció, hasonlóság, magasság, Középiskola, létra
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A hasonlóság a két, keletkező derékszögű háromszögre a következő lesz: (x/48)=(100+x)/75, melyből x=177,78 cm, a létra felső pontja a talajtól pedig (100+x)=100+177,78=277,78 cm-nyi lesz! :)

Így érthető már, ugye? :)
Sajnos ábrát nem tudok mellékelni, mert nem tudok szkenneltetni, a boltok zárva vannak, sajnos! :(
0