Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vektorok 2

Főoldal » Középiskola » Matematika
519
Az a(7;-24) és b(x;14) vektorok merőlegesek egymásra. Számítsuk ki, hogy az 'a' hossza hányadrésze a 'b' hosszának!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Két vektor akkor merőleges egymásra, ha a meredekségük szorzata -1-gyel egyenlő, tehát:
(-24/7)*(14/x)=-1
-24*14/7x=-1 /*7x
-336=-7x /:(-7)
x=48, tehát a b vektor (48;14)
nézzük a hosszokat: a vektor hossza:  72+(-24)2 = 49+576 = 625 =25
b vektor hossza:  482+142 = 2304+196 = 2500 =50
Tehát az a vektor pont feleakkora, mint a b.
0