Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Shakespeare 75.szonett idezetenkenti elemzes

3782
Az a hazi feladat hogy elemezzunk egy Shakespeare szonettet idezetenkent vagyis hogy minden idezethez irunk egy gondolatot.En a 75.szonettre gondoltam de ha valaki tud mas szonettet elemezni idezetenkent az is jo lenne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1

Shakespeare egyik leghíresebb szonettje a 75. Szonett; a vers sorai egymásnak ellentmondó érzéseket gyűjtenek egy érzéki, szerelmes csokorba: a szöveg az evés képével indul, az étel és az élet hozza magával az ázó föld képzetét. Hirtelen átváltunk egy másik képre, amely felidézi az 52. Szonett képét, s a kincsét nézegetni járó gazdag ember hasonlatát fejti ki. A szép ifjú látása nem testi evés, hanem lelki felüdülés, szem általi töltekezés. Az evés mégis a bűn lesz, mert mértéktelen.
A szonettben vallási elemek és képek villannak fel: ezek felidézik a halálos bűnöket, a mohóságot, a kapzsiságot, irigységet, kérkedést. De az első sorok a mindent elsöprő vágyat is ünneplik: ez azonban szintén bűn. „Tavaszi zápor fűszere a földnek“ – allegória, mellyel közelebb hozza a vágy izzó, lángoló mivoltját; a szeretett személy nélkül legalább olyannyira lehetetlen élni, mint amilyen elképzelhetetlen, hogy tavaszi zápor nélkül teremjen a föld vagy egyáltalán megmaradjon az élet.
Az ellentmondások immár egyértelműek: büszkeség – és félelem; fény – és boldogság, majd az idő, mely minden szonettben valahogy jelen van és melynek „vasfoga“ van, s amely ellop, eltemet.
A szonettek formáját illetően a szerkezet „4+4+4+2“ sortagolásos. Shakespeare nem tagolta versszakokra a szonettjeit, viszont az utolsó 2 sort mindig beljebb írta. Az utolsó két sor (couplet) általában a szonettben leírtakhoz kapcsolódó, frappáns, szentenciózus jellegű összefoglalás, nemegyszer önmagában is értelmezhető csattanó. Rímképlete: abab cdcd efef gg
0