Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene matekba?

Főoldal » Középiskola » Matematika
623
X=2,5
Y = - 1
Békéne írni a betű helyére és le kénne ellenőrizni, csak nem tudom hogy kell törtel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A WolframAlpha szerint a megoldás jó:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7B+(x%2B2)%2F3+-+(y-5)%2F4+%3D+3+;+(x-1)%2F3+%2B+(y%2B2)%2F2+%3D+1+%7D

Nagyon szájbarágósan így ellenőrzöm:

1. egyenlet 1. tört: (2,5+2)/3=4,5/3, itt szerencsére tudunk osztani, így tegyük meg: 1,5.
1. egyenlet 2. tört: (-1-5)/4=-6/4, itt is el tudjuk végezni: -1,5

Ezek különbsége 1,5-(-1,5)=1,5+1,5=3, tehát jól számoltunk.

2. egyenlet 1. tört: (2,5-1)/3=1,5/3=0,5
2. egyenlet 2. tört: (-1+2)/2=1/2=0,5

Ezek összege 0,5+0,5=1, tehát jól számoltunk.

Ha adott esetben emeletes törtet kapnál, például (1/3)/7, akkor ugyanúgy eljárhatsz, mint amikor közös nevezőre hozunk, vagyis bővítjük a törtet annyival, hogy nekünk jó legyen; ebben az esetben azt szeretnénk, hogyha a 3-as osztó eltűnne, ezért bővítjük a törtet 3-mal, így a számlálóban 3*(1/3)=3/3=1 lesz, a nevezőben 7*3=21, tehát a csúnya emeletes törtből egy szép 1/21 lett.
0