Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8. Geometriai transzformaciok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
810
Segítségeteket kérném!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Behúzzuk a trapéz 2 magasságvonalát, amik a rövidebbik alap végpontjaiból indulnak, ezek a trapézt 3 részre bontják; középen egy téglalap keletkezik, a két szélén pedig két egyenlő szárú háromszög, amik egybevágóak. A hosszabbik szakaszt is 3 részre osztják; a téglalap miatt a középső rész ugyanolyan hosszú, mint az alap, tehát 4 cm, a másik két rész, mivel egyenlő hosszúak, így 2-2 cm hosszúak lesznek. Tehát adott egy derékszögű háromszög, melynek egyik befogója 2 cm, átfogója 4 cm hosszú. Ha ezt a háromszöget tükrözzük a még nem ismert hosszú befogóra, akkor az eredeti és a tükörkép olyan háromszöget fognak alkotni, amelynél minden oldal 4 cm hosszú, tehát szabályos háromszöget, arról pedig tudjuk, hogy minden szöge 60°-os. Tehát a trapéz alapjain 60°-os szögek találhatóak.

A derékszögű háromszögben a másik hegyesszög nagysága 30°-os lesz, mivel tetszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°. Emellett van a téglalap 90°-os szöge, tehát a rövidebbik alapon 30°+90°=120°-os szögek fekszenek.

A trapéz magasságát Pitagorasz tételéből tudjuk meghatározni; ha a magasságot M-mel jelöljük, akkor:

2² + M² = 4², ennek megoldása M= 12  cm.

A trapéz megszerkesztése: először felvesszük a 8 cm-es szakaszt, ennek mindkét végére (de a szakasznak ugyanarra az oldalára) szerkesztünk egy-egy 4 cm oldalhosszú szabályos háromszöget, végül a két háromszög harmadik csúcsát összekötjük.

b) Ha hasonló a trapéz, akkor ugyanazt tudja, mint az eredeti; 3 oldala egyenlő, ezek hossza legyen x, a másik oldal pedig az előzőek kétszerese, vagyis 2x, így kerülete x+x+x+2x=5x, ennek 50-nek kell lennie, tehát 5x=50, amire x=10 cm adódik, így a három egyenlő oldal hossza 10-10-10 cm, a leghosszabb oldal 2*10=20 cm hosszú. Mivel a trapézok hasonlóak egymáshoz, és definíció szerint akkor hasonlóak, ha páronként a szögek megegyeznek, ezért a szögek ugyanakkorák, vagyis 2 szöge 60°-os, két szöge 120°-os.

c) A két trapéz megfelelő oldalainak aránya λ=új/eredeti=20/8=10/4=2,5. Az arány ugyanígy működik a magasságvonalra is (illetve bármilyen vonalakra, amik megfeleltethetőek egymásnak a két trapézban), ezért a magasság is 2,5-szeresére fog nőni, vagyis 2,5* 12  cm hosszú lesz.

Neked még annyi dolgod lesz, hogy ellenőrizd, hogy valóban ennyi az új trapéz magassága, az a)-ban számoltak szerint érdemes eljárni. Ha végeredménynek  75 -öt kapsz, akkor jól számoltál.
0