Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy egyenlő oldalú háromszög magassága 3 gyök 3 mekkora a területe?

Főoldal » Középiskola » Matematika
2615
Egy egyenlő oldalú háromszög magassága 3√3,mekkora a területe?
Lépésről lépésre írjátok el légyszi szeretném megérteni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, háromszög, területszámítás, derékszögű
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy a háromszög oldala x, ekkor a magasság a háromszöget két derékszögű háromszögre bontja, ahol a befogók hossza 3*√3 egység és x/2 egység, az átfogója x egység. Erre a háromszögre felírható Pitagorasz tétele:

(3*√3)² + (x/2)² = x², kibontjuk a zárójeleket:
27 + x²/4 = x², szorunk 4-gyel:
108 + x² = 4x², kivonunk x²-et:
108 = 3x², osztunk 3-mal:
36 = x², végül gyököt vonunk:
6 = x, tehát a háromszög oldala 6 egység hosszú.

Mivel a téglalap területe=oldal*oldalhoz tartozó magasság/2, ezért minden adott, hogy kiszámoljuk a területét: 6*3*√3/2=9*√3 területegység a háromszög területe.
1