Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
590
Segitenetek ebben a feladatban,total kinai...

Ket parhuzamos vezeto levegoben a=10cm tavol van egymastol.I1=I2=30 A.Hatarozzuk meg a magneses indukciot olyan pontban,mely
A.a ket vezetotol egyenlo tavolsagra van
B.abban a pontban,mely az elsotol r1=15 cm -re,masodiktol r2=5 cm-re van.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Egy vezető esetén:
B = µ₀·I / (2πR)
Az irányt pedig a jobb kezeddel érdemes megnézni. A hüvelykujjad mutasson arra, amerre az áram folyik, és ekkor a begörbített többi 4 ujjad mutatja az erővonalakat körbe-körbe.
A)
Középen az egyik iránya alulról felfelé, a másiké felülről lefelé, szóval pont kiejtik egymást.
B)
Ez bizonyára a két vezető síkjában van 15 illetve 5 centire tőlük, nem pedig a térben alul vagy felül (ott is lehetne ilyen távol).
Szóval mondjuk a bal oldalitól balra van 5 centire, a jobb oldalitól is balra 15 centire, Ha a kezeddel nézed, azonos irányúak az erővonalak, tehát összeadódnak.

R₁ = 0,05 m
R₂ = 0,15 m
B = µ₀·I / (2π) · ( 1 / R₁ + 1 / R₂)
ahol µ₀ = 4π·10⁻⁷ Vs/Am
B = 2·10⁻⁷ · 30 · ( 1 / 0,05 + 1 / 0,15) = ....


0