Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS. Kéne matekból segítség<3

Főoldal » Középiskola » Matematika
402
Nagyon imádlak ha megoldod:))
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Melyiket szeretnéd?
0

Szia!

2465, Az átfogót jelöljük c-vel, a szöget α-val, a szöggel szemközti befogó ekkor: a. Behelyettesítve az adatokat:
c=18,2cm
α=21⁰
a=?
Szöggel szemközti befogó és átfogó hányadosa a sinus szögfüggvény, tehát:
sinα=a/c
sin21⁰=a/18,2
0,3584=a/18,2 /*18,2
6,52cm=a

2470, Az átfogót jelöljük c-vel, a szöget α-val, a szöggel szemközti befogó ekkor: a. ismét sinuss:al számolunk.
c=?
a=16,2cm
α=42⁰53'=42,88⁰
sinα=a/c
sin42,88⁰=16,2/c /átrendezve
c=16,2/sin42,88⁰=16,2/0,6805=23,8cm az átfogó hossza
b=? Innen már pitagorasz tétellel is ki tudjuk számítani a másik befogót:
a2+b2=c2
16,22+b2=23,82 /átrendezve
b2=23,82-16,22
b2=304 /  
b=17,4cm a másik befogó

2471. A szöget jelöljük α-val, akkor a mellette lévő befogó:b míg a másik befogó:a
a=?
b=26dm
α=18,6⁰
Két befogó arányát a tangens szögfüggvény írja le. (mindig a szöggel szemközti befogó van felül)
tgα=a/b
tg18,6⁰=a/26dm /átrendezve
a=26*tg18,6⁰=8,75dm a másik befogó

2486. 400m hosszú útnak az emelkedése 10m mekkora az emelkedés szöge?
az út a megrajzolható derékszögű háromszög átfogója, legyen c.
az út emelkedése a derékszögű háromszög függőleges befogója, legyen a.
az emelkedés szöge a függőleges befogóval szemközti szög, ezért legyen α.
A feladat megoldásához megint a sinus szögfüggvényt kell használni.
sinα=a/c
sinα=10/400=0,025 visszaeresve a számológépen (SHIFT sin, vagy 2ndF sin) α=1,43⁰

Egyelőre ennyi, ha kell még holnap írj rám és segítek!


0