Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem értem

Főoldal » Középiskola » Matematika
384
Sziasztok nem tudom megoldani ezt a feladatot
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
-1

az éves kamatláb 6%, tehát a negyedéves kamatláb 6/4=1.5%
a kamat azt jelöli, hogy a berakott pénzednek hány százalékát adják hozzá a bankban egy adott időszak alatt. pl. ha negyedévente 1.5% a kamat, akkor 3 hónap után 101.5%-át kapod meg a pénzednek (ha kiveszed).
tőkésítés után már ez lesz az alap, így ennek az 1.5%-át adom hozzá,és így tovább. ezért összeszorozzuk a 100-at az1.5-tel annyiszor, ahányszor ráteszik a kamatot. így megkapom azt, hogy hány százalékát veszem majd ki a pénzemnek az akció végén.
5 évben 5*4=20 negyedév van.
tehát a szorzás így néz ki:
100*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015*1.015=100*1.015^20=kb. 134,6855%-át veszed ki a pénzednek.

600.000*1.346855=808113 ft lesz a számládon
-1