Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
955
Valaki levezetné nekem a feladatot?

10 mólszázalék rezet tartalmazó réz-cink ötvözet 5,00 g-ját fölös mennyiségű sósavval reagáltatva mekkora térfogatú standardállapotú gáz fejlődik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
réz-cink ötvözet esetén sósavval csak a cink reagál hidrogén gáz fejlődés közben.

Ha 10 mól% a réz tartalom, akkor 90 mól% a cink tartalom.

`(m_("cink")/M_("cink")) / (m_("cink")/M_("cink") + m_("réz")/M_("réz"))=0.9`

`(m_("cink")/65.4) / (m_("cink")/65.4 + (5-m_("cink"))/63.55)=0.9`

`m_("cink") = 0.9*m_("cink") + (0.9*65.4/63.55)*(5-m_("cink"))`

`m_("cink") = 0.9*m_("cink") + 0.9262*(5-m_("cink"))`

`0.1*m_("cink") = 4.631-0.9262*m_("cink")`

`1.0262*m_("cink") = 4.631`

`m_("cink") = 4,513 g`

`Zn + 2 HCl = ZnCl₂ + H₂`

`65.4 g` cinkből `24.5 dm³` hidrogén gáz fejlődik,
`1 g` cinkből `24.5/65.4 dm³` hidrogén gáz fejlődik,
`4.513 g` cinkből `4.513*24.5/65.4=1.69 dm³` hidrogén gáz fejlődik.
Módosítva: 6 éve
2