Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasábok térfogata, felszíne?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3200
Kérlek segítsetek!
Képletek kellenének 7.osztályos matek térgeometriához,
négyzetes hasáb, tudjuk az a oldalát (négyzet a oldalát) és hasáb magasságát
szabályos háromszög, melynek a magasságát tudjuk és a hasáb magasságát
derékszögű háromszög melynek mindhárom oldalát tudjuk és még pluszba a hasáb magasságát
paralelogramma melynek két oldalát tudjuk, és a hosszabb oldalához tartozó magasságát és a hasábnak a magasságát
rombusz melynek oldalhosszúságát és magasságát tudjuk és pluszba a hasábnak a magasságát

ha elég érthetetlenül írtam volna le leírom a feladatot is (7-es Mozaik tankönyv 362/1)
Számítsuk ki annak az egyenes hasábnak a térfogatát és felszínét, melynek magassága 15cm, az alapja pedig
-5cm oldalú négyzet
- 6cm oldalú szabályos háromszög melynek a magassága 5,2cm
- derékszögű háromszög melynek oldalai 10cm; 10cm és 14,14 hosszúak
-10cm és 15cm oldalhosszúságú paralelogramma melynek hosszab oldalához tartozó magassága 8cm
-10 cm oldalhosszúságúrombusz, melynek magassága 9 cm


légyszii segítsetek ( elég mindegyikhez egy képlet)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A térfogat az alap területét megszorzod a magassággal.
5 cm oldalú, 15 cm magas négyzetes hasáb esetében az alap:
5*5 cm^2=25 cm^2 területű, ezt megszorozzuk a magassággal, 15 cm-el. Térfogata: 25*15 cm^3

6 cm oldalú szabályos háromszög melynek a magassága 5,2 cm
A háromszög területe (a*m)/2
(6*5,2)/2=15,6 cm^2
Test magasságával megszorozva megkapjuk a térfogatot 15,6*15 cm^3

derékszögű háromszög melynek oldalai 10cm; 10cm és 14,14 hosszúak
Tudjuk, hogy az átfogó a leghosszabb oldal, így a két befogó a 10-10 cm. (ez esetben 10 cm a háromszög magassága)
(a*m)/2=(10*10)/2=50 cm^2

Magassággal megszorozva megkapjuk a térfogatot: 50*15 cm^3

.....
A többihez+felszínhez írd be googlebe: négyzet alapú hasáb felszíne, stb



0