Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika dolgozat SOS

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1382
1. Egy transzformátor tekercseinek menetszáma 1000 és 4000 . Mekkora lesz a szekunder feszültség, ha az 1000 menetes tekercset hálózatra kapcsoljuk?
2. Egy transzformátor teljesítménye 20 W . A primer feszültség 230 V , a szekunder feszültség 8V . Mekkora az áramerősség a primer és a szekunder oldal áramkörében? A veszteségeket ne vegyük figyelembe!
3. Egy transzformátor primer tekercse 1500 , szekunder tekercse 7500 menetes. Mekkora a szekunder feszültség, ha a primer feszültség 230 V ?
4. Egy transzformátor primer tekercse 1000 menetes, a primer feszültség 230 V .
5. Hány menetes a szekunder tekercs, ha a szekunder feszültség 23 V ?
6. Mennyi a szekunder tekercs áramkörébe kapcsolt fogyasztó teljesítménye, ha a primer áramkörben az áramerősség 4 A ?
7. Mekkora az energiaváltozás 4 óra alatt?
itt a hasonló feladatsor más számokkal:

http://zrinyi-encs.sulinet.hu/fizika/fizika8/szmolsi_feladatok0.html segítségnek ott vannak a megoldások is

Nagyjából értem, de az Up mindig 230V?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, fizika, tz
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

1.

Np= 1000
Nsz=4000
Up=230 V
Usz=?

Nsz:Np=Usz:Up
Usz=Up x Nsz:Np= 230 V x (4000:1000)= 230 V x 4=920 V

920 V a szekunder feszültség.

2.

Pp=20 W
Psz= 20 W
Pp=Psz
Up=230 V
Usz=8 V
Ip=?
Isz=?

Pp= Up x Ip= 230 V x Ip=20 W
Ip= 0,08695 A
Psz=Usz x Isz=8 V x Isz=20 W
Isz=2,5 A

A primer oldalon az áramerősség 0,08695 A, a szekunder oldalon 2,5 A.

3.

Np=1500
Nsz=7500
Up=230 V
Usz=?

Nsz:Np=Usz:Up
Usz=Up x Nsz:Np=230 V x (7500:1500)= 230 V x 5=1150 V

1150 V a szekunder feszültség.

4.

a,

Np=1000
Up=230 V
Usz=23 V
Nsz= ?

Np:Nsz=Up:Usz
Nsz=Np:(Up:Usz)=1000:(230 V:23 V)=1000:10=100

100 menetes a szekunder tekercs.

b,

Up=230 V
Ip=4 A
Psz=?

Pp=Up x Ip=230 V x 4 A=920 W
Pp=Psz
Psz=920 W

920 W a szekunder tekercs áramkörébe kapcsolt fogyasztó teljesítménye.

c,

Up=230 V
Ip=4 A
t=4 h
delta E=?

E=U x I x t=230 V x 4 A x 4 h= 3680
delta Ep= delta Esz
delta Esz=3680

3680 delta E az energiaváltozás 4 óra alatt.






1