Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat egyenlettel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
910
Mekkorák a háromszög szögei, ha a második 10°-kal nagyobb az első kétszeresénél, a harmadik pedig 30°-kal kisebb a másodiknál?

Az egyenletek megoldása megy, de a felírásuk annál kevésbé. Elsőre is köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Dolgozok rajta!
0

Szóval az egyik szöget jelöljük x-szel
A másik ennek a kétszeresénél 10-zel nagyobb ,azaz: 2x+10
A harmadik pedig a másodiknál 30-cal kisebb ,azaz: 2x+10-30 = 2x-20
A háromszög belső szögeinek ÖSSZEGE = 180 fok.

Azaz :
x + 2x +10 + 2x -20 = 180 /öv.
5x -10 = 180 /+10
5x = 190 /:5
x = 38
x =38 fok
2x +10 = 38*2+10 = 86 fok
2x -20 = vagy 86 -30 = 56 fok

Ellenőrzés:
86+56+38 = 180
80 = 180

Válasz: A háromszög szögei 38, 56 és 86 fokosak.
0