Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derékszögű háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
516
Egy derékszögű háromszögben ismert a 25cm-es befogó és a mellette lévő 18°48'-os szög. Határozza meg a másik befogó és az átfogó hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
b=25cm
α=18.48'=18,8 fok =x

Tg(x)=a/b => a= b•tg(x)
a=8,51
c= a2+b2 
c=26,4cm
1

A másik befogóhoz (x) definíció szerint a szög tangensét kell felírnunk:

tg(18°48')=x/25, ezt meg tudod oldani.

A másik oldalhoz (y) a szög koszinuszát kell felírnunk:

cos(18°48')=y/25, ezt is meg tudod oldani.

A másik oldalt Pitagorasz tételével is megoldhatjuk, mivel ismert a két befogó hossza.
2