Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

2008/október/7

Főoldal » Középiskola » Kémia
608
Egyedül a c. feladatrészben vesztem el, az a-t és a b-t levezetem:
https://kemiaerettsegi.hu/dl/2008okt_em.pdf
a. :
-K 2Al^3+ + 6e^- = 2Al
+A 3O^2- = 3O2 + 6^e-
B Al2O3 =6^e-= 3O2 + 2Al

b.

n=1000*1000g / 27 g/mol = 37038 mol Al, ezt megszorozva hárommal megkapjuk, hogy n e^- = 111111mol
n e^- = I * t / F = 1*10^5 A * (33,3*3600) / 96500 = 124228 mol
%= 111111 / 124228 * 100 = 89,40%

c.

Kiszámoltam, hogy: n=861000 dm^3 / 24,5 dm^3 / mol =2,78*10^4
n=450000g / 12 g/mol = 37500 mol
Ezt követően felírtam a két reakció egyenletet: C + O2= CO2
2C + O2 = 2CO
A megoldókulcsban x és (2,78*10^4-x) lett, azaz ennek a feladatnak ha minden igaz kéne lennie egy:
I. x + y = 0
II. x + y = 0 változatának is. Ha valaki esetleg abban tudna segíteni, hogy ezt levezeti azt megköszönném!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Legyen a gázelegyben `x` `mol``CO_2` és `y` `mol` `CO`

`xC + xO_2 = xCO_2`
`2yC + yO_2 = 2yCO`

Mivel:
`n_(O_2) = 27800` `mol`

Ezért
`x+2y = 2.78*10^4` `mol`

Mivel:
`n_(C) = 37500` `mol`

Ezért:
`x + 2y = 375000` `mol`

Kétismeretlenes egyenletrendszer megoldásai:
`x=18100, y=19400`

`48.3% CO_2`
`51.7% CO`
Módosítva: 5 éve
1

Nem egy egyenlet van, hanem kettő: C + O2 = CO2 és 2 C + O2 = 2 CO, melynél az összes elektrolíziskor fejlődő oxigéngázból x gramm szén-dioxidot képez és (m(összes oxigéngáz)-x) gramm pedig szén-monoxidot fog eredményezni. Próbáld így megoldani, egy ismeretlenes(x) egyenletrendszerrel, hátha sikerül! :)
1

Szia!

Az egyik kommenthez írtam választ, de itt van egész együtthatós egyenletrendszer is.

ugye:
`x\cdotC + x O_2 \rarr xCO_2`

`2y\cdotC + y\cdotO_2 \rarr 2yCO_2`

ebből:
`x+2y=37500`

`x+y=27800`

Itt x-re 18100 at fogsz kapni, ami pont a `CO_2` anyagmennyisége, az y=9700 at fogsz kapni, de mivel neked 2y-nyi `CO_2`-d keletkezett ezért veszed a dupláját, 19400-at kapsz, ez a `CO` anyagmennyiség, ezek megegyeznek a megoldókulcsbeli eredményekkel, tehát a megoldókulcs nem hibás.

De ha az egyik módszerrel meg tudod oldani, akkor a másikkal is ki kell jöjjön, ez csak megjegyzés.
1