Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy egyfordulós körmérkőzéses asztalitenisz bajnokságon n versenyző indult.

Főoldal » Középiskola » Matematika
677
Egy egyfordulós körmérkőzéses asztalitenisz bajnokságon n versenyző indult. Legalább hány mérkőzést nyert meg a bajnok, ha tudjuk, hogy az első helyen nem volt holtverseny?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
"Legalább hány mérkőzést nyert meg" azt jelenti, hogy ha minimum annyit megnyert, akkor van olyan játszma-elosztás, hogy ő nyerjen holtverseny nélkül, vagyis amikor a többiek mindegyike kevesebbet nyert.
Ha viszont ennél 1-gyel kevesebbet nyerne, akkor nem lenne rá lehetőség, hogy mindenki más ennél kevesebbet nyerjen.
(Szóval nem kell tutira menni, hogy biztos legyen, hogy csak ő tud nyerni.)

Akkor kezdjük:

Nincs döntetlen.
Van n(n-1)/2 mérkőzés (mindenki n-10-et játszik)
Ezt az n(n-1)/2 mérkőzést el kell "osztani" az n ember között, hogy melyiket ki nyeri meg. Ha nagyon kiegyenlített a dolog (vagyis sok holtverseny van a győztes körül), akkor mindenki (n-1)/2 mérkőzést nyer.
Ha n páratlan, akkor lehet is így elosztani, hogy van esélye a csupa holtversenynek, az nekünk nem jó. Tehát legalább (n-1)/2 + 1 versenyt megnyert a győztes. (A többiből n-2 nyert (n-1)/2 darabot, egy meg annál 1-gyel kevesebbet.)
Ha n páros, akkor az átlag nem egész szám: (n-1)/2 = n/2 - 1/2. Vagyis lesz olyan az átlagosak között is, aki ennél többet, n/2-t nyert, így a győztesnek n/2 + 1 mérkőzést kellett nyernie. Ez csak akkor nem lenne igaz, ha pontosan egy n/2-es lenne és egy n/2-1-es, vagyis amikor n=2.

Vagyis ha n=2, akkor n/2 = 1 mérkőzést elég megnyernie a győztesnek.
Ha n > 2 páros, akkor legalább n/2 + 1 mérkőzést kellett nyernie a győztesnek.
Ha n páratlan, akkor legalább (n-1)/2 + 1 mérkőzést kellett nyernie a győztesnek.
0