Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 6.o. Arányosság

Főoldal » Általános iskola » Matematika
633
Kérem szépen azt is hogy hogyan kell megcsinalni! Koszi!

a) Egy téglalap oldalainak aránya 2:1, kerülete pedig 37 m. Mekkorák az oldalai?
b) Egy négyszög oldalainak aránya 8:3:6:5, kerülete pedig 57 dm. Mekkorák az oldalai?
c) Egy háromszög szögeinek aránya 4:3:3. Mekkorák a szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Egy téglalap oldalainak aránya 2:1, kerülete pedig 37 m. Mekkorák az oldalai?

Két oldal: a és 2a=b
Kerület = 2(a+2a)=37
6a=37 (nem 36 van a feladatban?)

a=6,1667, b=2a

b) Egy négyszög oldalainak aránya 8:3:6:5, kerülete pedig 57 dm. Mekkorák az oldalai?

8x+3x+6x+5x=57
22x=57
x=2,59

a=8x, b=3x, c=6x, d=5x


c) Egy háromszög szögeinek aránya 4:3:3. Mekkorák a szögei?

Hàromszög szögeinek összege 180 fok.
4+3+3=10

180/10=18
1 szög 18*4
2 és 3 szög 18*3
0