Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Teljesítmény, hatásfok

Főoldal » Középiskola » Fizika
1397
Egy vízturbina leadott teljesítménye 90 kW, hatásfoka 75%, a víz esési magassága 6m. Mekkora a folyó vízhozama, ha a vízerőmű 10 turbinából áll?
Legyen szíves, valaki segítsen megoldani.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Phasznos = 90 kW [mindegyik turbináé]
η = 75% = 0,75
h = 6 m

90 kW azt jelenti, hogy 1 másodperc alatt W=P·t = 90 kJ munkát végez az erőmű energiája.
A víz energiája nagyobb, mert a hatásfok nem 100%
E = W/η = 90 kJ / 0,75 = 120 kJ

Ez egy darab turbinában lezúduló víz energiája, a 10 turbinával 1200 kJ lesz.
Ez az energia valójában a víz helyzeti energiája:
E = m·g·h
1200 kJ = 1 200 000 J = m · 10 m/s² · 6 m
m = 1 200 000 / 60 = 20 000 kg

vagyis 20 000 liter víz zúdul le másodpercenként, ennyi a folyó vízhozama.
Liter helyett m³-ben szokás megadni, ahhoz 1000-rel kell osztani: 20 m³ másodpercenként.
0