Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika-sebesség

Főoldal » Középiskola » Fizika
2629
Két kerékpáros egymással szemben halad. Az egyik sebessége 27km/h a másik kerékpáros sebessége 13km/h. Egyszerre indulnak az egymástól 40 km-re elhelyezkedő helységekből. Indulásuk pillanatában az egyik kerékpáros prráról elindul egy légy a másik kerékpáros felé, majd amikor eléri, azonnal megfordul. Ez így zajlik mindaddig, míg két kerékpáros nem találkozik. Mennyi utat repült összesen a légy, ha sebessége
40 km/h?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
v₁ = 27 km/h
v₂ = 13 km/h

d = 40 km [a városok távolsága]
v₃ = 40 km/h [a légy sebessége]

A légy pontosan ugyanaddig repült, mint ameddig a kerékpárosok mentek. Vagyis ha kiszámoljuk ezt az időt, megvan a légy repülési ideje.

t idő (óra) hosszat mentek. A megtett utak az egyes biciklistáknál:
s₁ = v₁·t = 27t
s₂ = c₂·t = 13t
A két út összege megegyezik a városok távolságával, hisz találkoznak:
s₁ + s₂ = d
27t + 13t = 40 km
40 t = 40
t = 1 óra

A légy v₃ sebességgel repkedett ide-oda. Az mindegy, hogy ide-oda, lényeg, hogy végig ugyanazzal a sebességgel. A megtett útja:
s = v₃·t = 40 km/h · 1 h = 40 km.
1