Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Optikai lencsék

Főoldal » Középiskola » Fizika
598
1517. Nem ertem hogy az a résznél mi az a két eredmény. Csak a 90 cm jött ki nekem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Kétszeres nagyítású kép kétféleképpen lehet:
1) a tárgy f és 2f között van, a valódi kép 2f-en túl
2) a tárgy f-nél közelebb van, ekkor látszólagos kép lesz f és 2f között, a lencsének ugyanazon az oldalán, ahol a tárgy is van.

Az 1) esetet számolhattad ki, ugye, ezzel az egyenletrendszerrel:
1/f = 1/t + 1/k
k = 2t

A 2) esetben is az első egyenlet ugyanaz, de a második nem, hanem ez kell:
k = -2t
mert "rossz" oldalon van a kép.

Ebből t = 10, k = -20 jön ki, és a -20 azt jelenti, hogy t-vel azonos oldalon van. Ezért 10 cm közöttük a távolság.
0