Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Domború tükör

Főoldal » Középiskola » Fizika
536
1506. Segítség!! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Tárgytávolság: t = 3 cm
Tárgy nagysága: T = 2 cm
Görbületi sugár: R = 5 cm

A domború tükörnél a tükör mögött keletkezik a látszólagos kép, vagyis negatív lesz a k képtávolság. Ugyanígy a fókusztávolság is negatív (mert a fókuszpont is a tükör mögött van)
f = -R/2 = -2,5 cm

A távolságtörvény megadja a képtávolságot:
1/f = 1/k + 1/t
-1/2,5 = 1/k + 1/3
1/k = -1/2,5 - 1/3 = (-6 - 5)/15
k = -15/11 = -1,36 cm

A nagyítás a kép- és tárgytávolság aránya:
n = k/t = (-15/11) / 3 = -5/11 = -0,45
(Negatív, mert látszólagos kép lesz.)

A kép nagyságfa K. Ez is a nagyításból számolható:
K/T = |n|
K = T·|n| = 2 · 0,45 = 0,9 cm

(Itt nem kell az előjel... ez egy nagyság)
0