Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FONTOS MA DÉLUTÁNIG!

Főoldal » Középiskola » Fizika
587
Miért nem melegszik fel a vasalózsinór is vasalás közben annak ellenére, hogy rajta ugyanakkora erősségű áram folyik,mint a vasaló ellenálláshuzalán?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mert egy viszonylag rövid vezetéknek jó közelítéssel nulla az ellenállása, így a rajta átfolyó áram nulla Joule hőt termel, azaz nem melegszik! A vasaló melegítő huzaljánál fordított a helyzet, annak van ellenállása, emiatt a rajta átfolyó áram miatt Joule hő fejlődik. (ez itt persze kívánatos, "hasznos", míg a vezetékek többi részénél ez káros, azaz veszteségként lép föl)
Igazolása a gondolat menetnek:
ΔE=W=U·I·t
de
U=I·R
Tehát
ΔE=W=I²·R·t ebből látható, hogy a keletkező energia (veszteség) függ az ellenállás nagyságától. A szorzat akkor kisebb, ha az ellenállás értéke minimális, ideális esetben nulla. (Ezt a gondolatmenetet követve kapunk magyarázatot arra is, hogy miért nagy feszültségen lehet gazdaságosan szállítani az elektromos energiát. Ezt használták ki találmányukkal Bláthy-Déri-Zipernowsky a transzformátoruk megalkotásakor. ...hát igen, ha valaki az energiáját nem arra használja, hogy a saját nemzetének, országának ártson, akkor ilyen "hülyeségeket" talál föl, és szegény gyerekeknek meg ilyeneket kell tanulni!
0