Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS törtes egyenlet?

Főoldal » Középiskola » Matematika
404
Valós számok halmazán. Csatoltam képet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először a kikötésekkel kezdünk: `x ne 2` és `x ne -2`

`frac{1}{4(x+2)} = frac{20x+1}{4(x^2-4)} - frac{7-5x}{(x-2)^2} `

A nevező legkisebb közös többesével, azaz `4(x-2)^2(x+2)`-vel szorozva az egyenletet
kapjuk, hogy
` (x-2)^2=(20x+1)(x-2)-4(7-5x)(x+2) `
szorzások és zárójel felbontás után
`x^2-4x+4=20x^2-39x-2+20x^2+12x-56 `
majd
`x^2-4x+4=40x^2-27x-58 `
azaz
`39x^2-23x-62=0 `
`(x+1)(39x-62)=0`
`x_1=-1`
`x_2=62/39`
És az ellenőrzést rád bízom.


Módosítva: 5 éve
1