Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás. Holnap reggelre kellene!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
415
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
6, 90 kétjegyű szám van, tehát ez az összes estek száma.

Kedvező estek száma a feladatoknál:

a, minden ötödik szám osztható öttel tehát a kedvező esetek száma 90/5=18 a keresett valószínűség P=18/90

b, 50 ötvennél nagyobb kétjegyű szám van tehát ez a kedvező esetek száma így P=50/90

c, A kerekítve negyven kétjegyű számok 35, 36, 37, 38, 39, 40 ez 6 kedvező eset így P=6/90

d, minden 15. szám osztható 5-el és hárommal 90/15=6 kedvező eset van így P=6/90

e, öttel osztható kétjegyű számok száma a, alapján 18 és minden 3. szám osztható hárommal azaz 30 3-mal osztható 2 jegyű szám van. Az öttel és hárommal is oszthatókat kétszer számoltuk az ők6-an vannak így a kedvező esetek száma 18+30-6=42 tehát a keresett valószínűség P=42/90

7,Az első pörgettyűről 1/5, a másodikról 1/10 valószínűséggel pörög ki egy szám.

a) Írjuk fel esetenként oly módon, hogy az első pörgettyűről mi pörög ki:

-ha az 1-es pörög ki, akkor a másikról 1-től 9-ig bármi kipöröghet, ennek valószínűsége (1/5)*(9/10)=9/50.
-ha a 2-es pörög ki, akkor a másikon 1-től 4-ig jöhetnek a számok, ennek valószínűsége (1/5)*(4/10)=4/50 (nem érdemes egyszerűsíteni, mivel úgyis össze kell ezeket adni, és mindegyiknek 50 lesz a nevezője).
-ha 3-as pörög ki, akkor 1-től 3-ig jöhet a másikról, így (1/5)*(3/10)=3/50 a valószínűsége.
-ha 4-es jön, akkor 1 és 2 jöhet a másikról ennek (1/5)*(2/10)=2/50 az esélye
-ha 5-ös jön ki, akkor csak 1 jöhet párnak, így ennek (1/5)*(1/10)=1/50 az esélye.

Ezek összege adja a valószínűséget: (9/50)+(4/50)+(3/50)+(2/50)+(1/50)=19/50=0,38=38%.

b) A szorzat csak úgy lehet páratlan, hogyha mindkét tényezője páratlan; az első pörgettyűről 3/5 eséllyel jön ki páratlan szám, a másodikról 5/10=1/2 valószínűséggel, így annak a valószínűsége, hogy páratlan lesz a szorzat: (3/5)*(1/2)=3/10=0,3=30%.

c) Ha b)-nél 30% volt, akkor ennek 70% lesz az esélye, lévén egymást kizáró események (mivel egy egész eredményű szorzat vagy páros, vagy páratlan).

d) Ezt érdemesebb úgy számolni, hogy hány esetben NEM lesz 3-mal osztható; egy szorzat akkor osztható 3-mal, hogyha valamelyik tényezője osztható 3-mal, így akkor nem osztható, hogyha egyik tényezője sem osztható 3-mal. Az első pörgettyűn 4 ilyen szám van, tehát 4/5 valószínűséggel forog ki 3-mal nem osztható szám, a másodikon 7 ilyen van, így 7/10 valószínűsséggel pörög ki, tehát annak a valószínűsége, hogy 3-mal NEM osztható lesz a szorzat: (4/5)*(7/10)=28/50=14/25=0,56=56%, így annak a valószínűsége, hogy 3-mal osztható szorzatot kapunk: 44%.


8, A képen látható

10, Ez is a képen látható

11, Prím számok lehetnek benne:
1:02
1:03
1:05
1:07
..
0-59-ig 17 prímszám van

1:45, ha elmúlt lehet 47, 53, 59, azaz 3 prím.

Kedvező eset: 3
Összes eset: 17
3/17=0,176=17,6% az esélye
0