Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria, vetület

Főoldal » Középiskola » Matematika
553
Adott egy sík és rajta kívül egy P pont. A P pont a sík A, illetve B pontjától a, illetve b távolságra van. A két távolság vetületének aránya m:n. Milyen távol van a P pont a síktól, ha a=143 m; b=157 m; m:n =11:17?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a P pont vetülete a síkon a Q pont.
PA = a = 143
PB = b = 157
QA : QB = m : n
m = 11
n = 17
---
Legyenek:
QA = m·x
QB = n·x
A P pont távolsága a síktól PQ = y.
Pitagorasz:
(mx)² + y² = a²
(nx)² + y² = b²

Van ez a két egyenletünk, amiben x és y az ismeretlenek csak, oldd meg. (Mondjuk vond ki egymásból a két egyenletet, stb.)

Ha kell még segítség, szólj.
0